2023
Publisher:
Múlt-kor Kft.
Page count:
204

Északipart

- 2023

From the content

A másik oldal
Amióta Északipart magazin van – 10 éve –, igen sokszor elhangzott már a kérdés: És mikor lesz Délipart? Erre születtek az idők folyamán viccesnek szánt vagy kicsit kitérőbb válaszok is. Ami mögött valószínűleg az volt, hogy egyszerűen nincs vagy nem volt elég tudásunk megfogni a lényegét a szemközti partszakasznak.

Az északi parton a reformkor óta, és azóta is összetalálkoznak az adott időszak kulturális és közéletének meghatározó alakjai, írók, művészek. Társasági események zajlanak, tudósítások születnek, cikkek, ma már posztok, amiket tartalmaknak hívunk. Tudjuk, hol sétált Jókai, mit mondott az egyik arisztokrata a másiknak jó néhány generációval ezelőtt, ma pedig még könnyebb mindenről értesülni, ami aktuálisan történik.

De vajon 10 „északipartiból” hány tudja, miért nem volt egyáltalán elrugaszkodott ötlet a Balaton lecsapolása az 1800-as évek közepén? Mit jelentett az egy megyének, hogy két birodalom határán feküdt, és nem a szerencsésebb oldalon? Miért nincsenek ott várak, kastélyok? Mit jelentett a századforduló, a millennium éve körüli gazdasági atomvillanás a déli partnak, miért arra vannak gyönyörű bejáratú strandok és parti villák, és nem az északi parton?

Régóta tartoztunk egy déli partos anyaggal az olvasóknak és magunknak is. Ez persze csak töredéke annak, amit a téma megérdemel, de legalább néhány fel nem tett kérdésre választ kapunk, néhányon pedig lesz egy nyarunk gondolkodni. Sok témánk folytatást vagy előzményt kapott. Azt tavaly megtudtuk, miért lettünk strandcikknagyhatalom, most arra teszünk kísérletet, hogy megértsük, miért ennyire sokszínű a balatoni járműpark, és miért emlékszik mindenki a hiperolcsó fagyira.

De azt is – bár ennek nem olvasói level miatt jártunk utána –, hogy mi a mudi és a puli terelési stílusa között a különbség (szerintünk nagyon izgalmas), és hogy hogy érdemes nekilátnunk, ha olyan kamrát szeretnénk, mint nagymamáinknak volt.

Az egyik legérdekesebb témát pedig le sem írjuk ide, reméljük, megtalálják, és ha igen, írják meg nekünk.

2013-ban kezdtük az Északipartot, vagyis 10 évesek lettünk. Ezért igazi, el nem múló hálával tartozunk az olvasóknak, és mindenkinek, aki ebben bármilyen módon részt vett. Igyekeztünk egy nyomtatott minitűzijátékot összeállítani a jeles alkalomra, és átmentünk a túlsó partra is. Reméljük, tetszeni fog.

Szép nyarat mindenkinek!

SALGÓ ADRIENNE

főszerkesztő

Read more
Purchase as a gift

At the cart, select "Purcahse as a gift" and provide the data of the recipient.

Digital
Északipart - digitális lapszám

3.990 Ft /issue

All prices are gross prices

Other issues