2014  különszám
Publisher:
Múlt-kor Kft.
Page count:
151

Északipart

- 2014 különszám

2023
Recent issues

- 2023

From the content

Tizenöt éve második otthonom az északi part. Azóta van meg a badacsonyörsi ház a kis szőlővel. Előtte Keszthelyre jártam, gyerekkorom nyarai Siófokon teltek, mégis mindig ide vágytam. Soha nem akartam szőlőt és saját bort, de a ház, amelyre rátaláltunk, szőlőhegyen épült, jó nagy pincével, és szőlő is tartozott hozzá.

Szóval nem akartam szőlőt, mégis megtartottam, és azóta is évről évre elkészül a bor, mert itt évszázadok óta ez a dolgok rendje. A szőlő kedvéért irtották a hegyen az erdőt, művelték meg a földet, és jó száz éve a ház is azért épült meg, mert volt szőlő. Nem vágathattam ki én sem, hiszen micsoda dolog volna az, hogy a messziről jött nyaralótulajdonos mondja meg, mi hogyan legyen itt. Nem, ezt mondja meg a táj, a helyi hagyomány: szőlőhegyen ne legyen más, szőlőhegyen legyen szőlő. Így hát terem a rizling azóta is.

Ahogy terem azoknak is, akik nemcsak kedvtelésből készítik itt a bort, hanem ez a hivatásuk. Sokan vannak, szerencsére egyre többen, és egyre jobb borok kerülnek ki a kezük alól. Amelyek – a rendszerváltást követő, lassú ébredés után – ma már versenyben vannak a legjobbakkal Magyarországon, és minden esélyük megvan arra, hogy újra Európa élvonalába kerüljenek. A bor az, amiért télen-nyáron érdemes eljönni ide. Mert egészen más itt, a tájjal együtt kóstolni, és egészen más attól megvenni, aki dolgozott vele, akinek arról szól az élete, hogy egyre jobbá, izgalmasabbá és különlegesebbé tegye.

Összegyűjtöttünk ötvenöt borászt az északi partról, akik számunkra a legérdekesebbek, minőségi bort készítenek, és akikhez be lehet térni kóstolni és beszélgetni. Betértünk, kóstoltunk és beszélgettünk. Ahány borász, annyiféle gondolkodásmód és környezet, annyiféle érdekes-izgalmas saját világ. Van, aki több száz éves borászdinasztia tagja, és már a génjeiben hordozza ezt a tudományt, van, akinek egész más nyújtja a megélhetést, de a borkészítés az öröme, ebben teljesedik ki, és van, aki a távoli külföldről tért vissza a gyökerekhez, hogy a borban fejezze ki magát. Itt az alkalom megismerkedni velük és boraikkal. Mert ahány személyiség, annyiféle bor. Nincs két egyforma rizling, még akkor sem, ha ugyanazon a talajon teremnek, és ugyanúgy süti őket a nap.

Ez a magazin útikalauz és kedvcsináló. Aki ebből választ, biztosra mehet. Nem tévedhet el, sem útközben, sem a kínálatban. Olyan, mint egy megbízható útikönyv a kötelező látnivalókkal. Úgy is állítottuk össze. Beutazzuk vele a három északi parti borvidéket, egyegy képzeletbeli borútra felfűzve azokat a borászatokat, amelyekért érdemes eljönni ide – hogy aztán Önök a kedvükre való, saját borutakat állítsanak össze belőlük. Útra fel!

Északi part, borkóstoló Erdős Gábor főszerkesztő

Read more
Purchase as a gift

At the cart, select "Purcahse as a gift" and provide the data of the recipient.

Digital
Északipart - digitális lapszám

1.490 Ft /issue

All prices are gross prices

Other issues